28 april 2016

70 jaar PvdA Middelburg op papier vastgelegd!

De Middelburgse leden van de PvdA krijgen eendaags ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan een speciale editie van de Rode Jet in de brievenbus. Kees Meijler vervulde met ‘Zo maar wat gesprokkeld uit zeventig jaar PvdA Middelburg’ een wens die ooit door Fiek Smitskamp op een ledenvergadering werd uitgesproken. Al op 1 mei 1986 riep ze leden op om de partijgeschiedenis vast te leggen.

 

De klus die Kees Meijler met de speciale editie van Rode Jet op zich nam, bleek groter dan gepland. De maximaal 10 A4-tjes werden al snel een fors boekwerk, maar daarmee is de geschiedenis van de afdeling Middelburg nu dan ook op papier gezet. Deels uit de Provinciale Zeeuwse Courant (“Maar dat is wel van het ‘rellerige’ soort”) en voor een ander deel uit het eigen geheugen, wist Kees Meijler een mooie beschrijving van 70 jaar PvdA in Middelburg te maken. En voor die nog meer wil: het Zeeuws Archief heeft nog een aantal strekkende meter partijarchief waar Kees nog niet aan toe gekomen is!

De speciale editie van de Rode Jet vertelt het verhaal van de oprichting van de PvdA Middelburg, minder dan een maand na de oprichting van de landelijke PvdA. Het is op 3 maart 1946 blijkbaar een levendige bijeenkomst waar vooral veel jongeren het woord voeren. De eerste voorzitter wordt mr. P.C. de Jonge, tweede voorzitter Rinus (‘Rien’) Verburg (uit: ‘Sociaaldemocratie: al lang van waarde’).

Wat volgt is een verhaal van hoogte- en dieptepunten, van hoofdpersonen en partijgenoten die vanuit een kleinere rol de partijgeschiedenis bepalen. Kees’ schrijft het verhaal ook deel langs terugkerende onderwerpen. Of het nu thema’s als het zwembad, de schouwburg, de inrichting van de stad, geld of één gemeente Walcheren betreft… Decennialang bepalen ze het onderwerp van gesprek in de gemeenteraad.

Ondanks soms knetterende ruzies is betrokkenheid de rode draad in onze geschiedenis. Betrokkenheid van mensen die voor bestaanszekerheid en werk willen zorgen; voor verheffing en binding in de gemeenschap. PvdA’ers wilden en willen het verschil maken. Wat Kees betreft mag dat nog decennia verder gaan.