Door Saskia Szarafinski op 31 januari 2014

Banen voor jongeren

Bijeenkomst met de Jonge Socialisten (JS), gelukkig is er een enthousiaste groep jongeren in Zeeland die actief aan de slag gaat met zaken die jongeren raken. Tijdens de bijeenkomst waar ik te gast was, is veel gesproken over de werkloosheid onder jongeren, groot probleem. Er dreigt een generatie te ontstaan die direct na school en studie niet aan de slag komt. De JS zijn een campagne gestart om verhalen van werkloze jongeren te verzamelen en met een concrete aanpak te komen.

Wat te doen? De JS pleiten voor startersbeurzen, geld waarmee bedrijven jongeren in dienst kunnen nemen voor extra klussen. Bedrijf blij, jongere blij. Wethouders moeten ook met lokale bedrijven rond de tafel gaan zitten om leer-werktrajecten te regelen. En gemeenten kunnen ook gewoon zelf stageplekken bieden, zodat jongeren in ieder geval niet thuis komen te zitten maar werkervaring opdoen.

Er is geld beschikbaar gesteld door minister Asscher om dit probleem aan te pakken. En gemeenten kunnen ook een beroep doen op het Europese Sociaal Fonds, maar maken veel te weinig gebruik van deze mogelijkheden.

De PvdA Middelburg wil een actieplan tegen jeugdwerkloosheid, en neemt de aanbevelingen van de JS over. Meer informatie over de Jonge Socialisten op www.js.nl

Saskia Szarafinski

Saskia Szarafinski

Portefeuilles: Zorg (Wmo en Jeugd); Welzijn en volksgezondheid; Gemeentelijke accommodaties, begraafplaats, crematorium en onroerend goed; Kunst en cultuur   Projecten: Dauwendaele; Bouwput   Wijkwethouder: Nieuw Middelburg en Dauwendaele

Meer over Saskia Szarafinski