Door Saskia Szarafinski op 3 februari 2014

Boer zoekt vrouw

En zij leefden nog lang en gelukkig……

We hopen natuurlijk allemaal dat boer Johan en zijn grote liefde Ingrid nog heel lang samen zullen blijven, in goede gezondheid. Maar de realiteit is dat mensen vaak wel samen oud worden maar niet altijd in goede gezondheid. En dat dan zomaar opeens ook een eind aan het samenzijn komt. Omdat verpleeghuizen niet zijn ingericht op een echtpaar. Afgelopen weken was het weer in het nieuws, oude mensen, meer dan 60 jaar getrouwd, die niet bij elkaar kunnen blijven.

Ik zou zeggen, zorg dat mensen wel thuis kunnen blijven wonen, in een woonservicezone zoals we die in Middelburg hebben, waar de zorg en verpleging zolang mogelijk thuis kan plaatsvinden. Maak ruime tweepersoonskamers in het verpleeghuis en regel dat het mogelijk is dat slechts één persoon verpleging krijgt. Bied verpleeghuiszorg in groepswoningen aan, kleinschalig in de wijken en kernen, zodat mensen in ieder geval geen lange reizen hoeven te maken om elkaar te zien.

Er is heel veel mogelijk, wettelijk gezien, het is aan zorgaanbieders om verschillende arrangementen aan te bieden, zodat mensen iets te kiezen hebben. En niet alleen hoeven achter te blijven.

Saskia Szarafinski

Saskia Szarafinski

Portefeuilles: Zorg (Wmo en Jeugd); Welzijn en volksgezondheid; Gemeentelijke accommodaties, begraafplaats, crematorium en onroerend goed; Kunst en cultuur   Projecten: Dauwendaele; Bouwput   Wijkwethouder: Nieuw Middelburg en Dauwendaele

Meer over Saskia Szarafinski