26 april 2016

Fiek Smitskamp gedecoreerd met lintje

Fiek Smitskamp, voormalig PvdA-raadslid en wethouder, kreeg vandaag, dinsdag 26 april, een lintje uitgereikt. In het oude stadhuis op de Markt werd ze gedecoreerd tot lid van de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Bergmann stond in zijn toespraak uitgebreid stil bij de verdiensten van Fiek op zowel politiek als maatschappelijk terrein.

In de toespraak werd vooral gerefereerd naar de periode vanaf de jaren negentig als onze partijgenoot Fiek Smitskamp inmiddels is gestopt als wethouder. Vanaf 1976 was ze als raadslid begonnen in de politiek en vanaf 1986 daarna actief als (eerste vrouwelijke) wethouder. Na de politiek koos ze bewust voor een maatschappelijk rol bij organisaties die zich bezig hielden met de uitvoering van overheidsbeleid. In het lijstje organisaties en rollen dat de revue passeerden kwamen daarbij o.a. voorbij Splinter (mede-oprichter in 1988), Raad van Toezicht Hogeschool Zeeland, Raad van Commissarissen Woongoed, Seniorenraad (voorzitter), klachtencommissie Intervence, informateur coalitie en vermoedelijk is daarbij nog wel over het hoofd gezien.

Bergmann roemde in zijn toespraak de wijze waarop Fiek in haar maatschappelijke rollen op zoek ging naar samenwerking, soms zelfs met eerdere tegenstanders uit de politieke arena. Classificaties die hij haar daarbij meegaf waren onder meer moreel kompas, bruggenbouwer en ‘met een sterk geloof in mensen’. Ook wij kennen Fiek nog steeds als een zeer betrokken partijgenote die als het nodig is nog steeds met onze partij de barricaden opgaat. Deze waardering werd ook uitgesproken door diverse aanwezige partijgenoten. Namens de PvdA Middelburg: van harte, Fiek!