26 februari 2019

Het woord aan raadslid… Mehmet Kavsitli

Klimaatspijbelaars – Spijbelen. Mooi woord. Sommige politici namen het onlangs in de mond toen ze hoorden van leerlingen die een dag niet naar school gingen omdat ze belangrijkere dingen te doen hadden. Scholieren met belangrijkere dingen dan leren? Zeggen dat ze spijbelen, is voor mij ontkennen dat ze voor hun idealen opkomen.

Protesteren voor een beter klimaat kan niet anders worden opgevat dan als politiek activisme. De acties van de scholieren deden mij denken aan het massale verzet uit de jaren 80 tegen kernenergie en kernwapens. Opkomen voor je idealen is een recht en zelfs een plicht. De scholieren kregen terecht veel steun. Niet alleen van hun eigen leraren, maar ook van wetenschappers.

Er zit iets aandoenlijks in jonge mensen die zich ongerust maken. Ik had niet het gevoel dat ze het voor de fun deden. Nee, ze stelden ons een simpele vraag: wat denkt de politiek te gaan doen aan het klimaatprobleem? En hoewel het antwoord niet simpel is, was de reactie van de minister-president teleurstellend.

Onze samenleving moet energie- en klimaatneutraal worden. Er is geen alternatief. Het klimaatprobleem ontkennen en je kop in het zand steken kan echt niet meer.
De echte spijbelaars zijn de politici. Onthoud dat als u in maart of mei in het stemhokje staat!

Mehmet Kavsitli
PvdA Middelburg
kavsitli@icloud.com