Door Marga de Brauwer op 23 februari 2014

Mantelzorger moet niet tegen onnodige regels opbotsen

Ik ken een alleenstaande vrouw van 81 jaar die nog steeds zelfstandig woonde. Toen haar gezondheid achteruitging moest zij meerdere keren naar het ziekenhuis voor een operatie. Na iedere operatie kwam er iemand van de thuiszorg om haar te helpen, maar dat was altijd tijdelijk. Eerst alleen helpen bij het wassen, aan- en uitkleden. Daarna was er steeds meer hulp nodig. Ze wilde graag thuis blijven wonen in haar eigen omgeving.

Na wederom een operatie zei de specialist dat ze niet meer alleen naar huis mocht gaan. Ze moest maar een goede opvang regelen waar ze verzorgd zou worden. Gelukkig wilde haar dochter wel voor haar zorgen. Dit mogelijk maken bleek alleen niet mee te vallen. De woonkamer was te klein om een bed bij te kunnen plaatsen. Er was geen badkamer beneden. Het heeft heel veel bellen en zoeken gekost voor een oplossing werd gevonden. Er kon gelukkig een unit geplaatst worden van 60m2 in de tuin. Nu woont mevrouw bij haar dochter achter het huis. Inmiddels zit ze in een rolstoel en kan zelf een aantal dingen weer doen. Zo heeft ze de gezelligheid van het huis van haar dochter gecombineerd met een eigen ruimte voor zichzelf. Ik heb haar gevraagd hoe het met haar gaat. Gelukkig is de gezondheid weer redelijk en is ze heel blij met deze oplossing.

Als je in de binnenstad van Middelburg woont, is deze oplossing niet mogelijk. Er mag geen unit worden geplaatst achter een huis in de binnenstad. Ditzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de Noordweg. In andere delen van Middelburg mag er wél een unit staan in de achtertuin of mag er een aanbouw aan het huis worden gezet. Het is volgens de PvdA belangrijk dat dit in alle wijken gelijk wordt getrokken. Het is volgens de PvdA ook belangrijk dat er geen bouwvergunning hoeft te worden aangevraagd, maar dat er snel ruimte aangebouwd kan worden. De ruimte die tijdelijk mag worden geplaatst als unit, moet voldoende leefruimte bieden, meer dan 30m2.

Het nieuwe Wmo-beleid verwacht van Middelburgers dat ze ook in hun eigen omgeving kijken of daar hulp verkregen kan worden. De PvdA vindt dat een prima idee. Als je voor een zieke vriend, partner of familielid wil zorgen moet dat alleen planologisch wel kunnen. Je moet een unit of aanbouw aan je huis kunnen plaatsen om voor een ander te zorgen. PvdA wil zorgen dat Middelburg ‘Mantelzorg proof’ wordt. Een mantelzorger moet niet tegen onnodige regels opbotsen!

Het nieuwe Wmo-beleid verwacht van Middelburgers dat ze ook in hun eigen omgeving kijken of er daar hulp verkregen kan worden. De PvdA vindt dat een prima idee. Als je voor een zieke vriend, partner of familielid wil zorgen moet dat alleen niet planologisch ontmoedigd worden door regeltjes. Je moet een unit of aanbouw aan je huis kunnen plaatsen om voor een ander te zorgen. PvdA wil zorgen dat Middelburg ‘Mantelzorg proof’ wordt. Een mantelzorger moet niet tegen onnodige regels opbotsen!

Marga de Brauwer

Marga de Brauwer

Lid van de commissie Ruimte Wijkcontactpersoon: St. Laurens Beleidsadviseur gemeente Veere (parttime) Geb. 29-12-1959

Meer over Marga de Brauwer