15 september 2015

Miri kijkt en schrijft: Tweede dag Algemene Beschouwingen

Een blog van Miri Meijers. Een betrokken PvdA Middelburg lid die de politiek in Den Haag nauwgezet volgt. Via facebook en Messenger laat ze me altijd weten wat ze van het gebeuren in Den Haag vindt en wat de PvdA deed of moest doen. Ik vind dat waardevol en ik deel graag met jullie haar verslag. Bob van Schuylenburch

Tweede dag Algemene Beschouwingen
Wat zou het leuk zijn als ik een heel blij verhaal zou kunnen vertellen over Diederik Samsom die gisteravond aan het woord was. Maar helaas, ik hoorde toch over het algemeen hoe hij heel gladjes de begroting stond te verdedigen. Toen Roemer hem vroeg of hij zich niet schaamde omdat hij de minima zo in de steek heeft gelaten ging het in zijn antwoord niet over mensen maar over banen. Van de PvdA verwacht ik dat ze niet vergeten dat er ook mensen zijn die echt niet kunnen werken. En dat er mensen zijn die zich suf solliciteren maar geen baan kunnen vinden. Uitkeringen niet verhogen en werken belonen, dat doen ze om werkelozen te prikkelen zodat ze een baan gaan zoeken. Sommige mensen kan je blijven prikkelen, maar dan is dat eigenlijk meer een soort straf. En dat hebben we niet verdiend. Dat weet de PvdA meestal wel. Maar sinds Samsom een coalitie heeft gevormd met Rutte denkt de PvdA heel anders over mensen die niet werken. En dat liet hij gisteren duidelijk merken.
Ik ben bang dat Samsom een beetje verblind is door het idee dat hij en Rutte de geschiedenisboekjes in zullen gaan als twee verlichtte staatsmannen die de grootste hervormingen sinds de tweede wereldoorlog hebben doorgevoerd. Dat vindt hij blijkbaar belangrijker dan hoe die veranderingen aankomen bij de mensen in het land.
Gelukkig hield hij wat de vluchtelingen betreft voet bij stuk; “We moeten ze helpen, we kunnen ze helpen, we willen ze helpen en we gaan ze helpen.” Dat gaat niet echt soepeltjes samen met de standpunten die de VVD heeft over de vluchtelingen, dus ze zullen van te voren wel afgesproken hebben dat dit moet kunnen zo. De VVD mag proberen de achterban wijs te maken dat de grenzen op den duur dicht gaan (en tegelijkertijd feitelijk open blijven) en de PvdA mag dit sociale gezicht laten zien. Je moet elkaar wat gunnen zeggen ze dan.
Het is nu kwart voor twee ’s middags, ik moest vanochtend naar het ziekenhuis dus ik heb alles opgenomen. Dat bekijk ik later wel, vanmiddag kijk ik live naar onze premier die de vragen van gisteren beantwoordt.
Het eerste wat opviel was dat Ruttes eeuwige grijns plaats heeft gemaakt voor diepe rimpels in zijn voorhoofd. En terecht want er valt niet echt veel te lachen. In moeilijke tijden heb ik meer vertrouwen In een serieuze premier dan in een lolbroek.
Misschien lag het aan mij, maar ik vond het een rommelige middag en ik kon me moeilijk concentreren. Er werd veel rondgelopen in de kamer, en allerlei mensen gingen overleggen met allerlei andere mensen. Ik zag veel smartphones en I-pods. Eerlijk gezegd heb ik geen dingen gehoord die echt nieuw waren. Maar nogmaals, dat kan aan mij liggen. Beetje moe misschien.
Ach, alle onderwerpen die de laatste twee dagen ter sprake kwamen zullen nog wel vaker langskomen.
Nog even over vanochtend; Dat ging weer voor een groot deel over vluchtelingen. Volgens Wilders moeten Nederlanders in verzet komen. Gelukkig was hij de enige die er zo over dacht. Als er vanavond geen spectaculaire dingen gebeuren dan mag ik wel zeggen dat de Algemene Beschouwingen dit jaar verg vaak over de vluchtelingen ging en zo hoort het ook. Dat gaat over fundamentele dingen. Eten en drinken in je lijf, een veilige plek om te slapen. Voor de meesten van ons zijn is het normaal dat we die dingen hebben, daar staan we niet eens meer bij stil. Ik vind het vanzelfsprekend dat we de mensen die zulke dingen niet hebben moeten helpen. Dat de meeste mensen in de Tweede Kamer dat ook vinden, dat heeft me goed gedaan. En daar sluit ik voorlopig mee af.
Tot de volgende keer.

 
Eerste dag van de Algemene Beschouwingen
Gisteren was ik een beetje boos na de troonrede en het presenteren van de begroting. Er is 5 miljard bezuinigd op de langdurige zorg, nu hebben ze 5 miljard over en waar gaat het naar toe? Niet naar de chronisch zieke en oudere mensen waarvan iedereen weet dat ze onevenredig hard getroffen zijn met de bezuinigingen, nee, naar de gezonde mensen die het geluk hebben een baan te hebben. Iedereen gaat er een beetje op voorruit, behalve de minima. Puur VVD, dit beleid. Ik had toch een beetje meer PvdA invloed verwacht, zitten die twee niet samen in een regering?
Ik me maar weer neergelegd bij de stelling dat chronisch ziek zijn vandaag de dag nou eenmaal een dure hobby is en ik ga over tot de orde van de dag; Kijken naar de Algemene Beschouwingen met een potje thee binnen handbereik.
We zijn net begonnen met een flinke botsing tussen Wilders en Roemer. Wilders begon weer eens over die huurhuizen die vluchtelingen van ‘het eigen volk’ afpakken. Schei toch uit. Autochtone Nederlanders die op een huis zitten te wachten zitten over het algemeen in een keurige woning. Vluchtelingen die een woning nodig hebben verblijven in een gevangenisachtige omgeving zonder enige privacy, dat is nogal een verschil. Iemand zou dat een keer aan Wilders moeten uitleggen.
De rest van de dag zijn verschillende onderwerpen aan bod gekomen maar telkens kwamen ze terug op het onderwerp Vluchtelingen. Het is goed om te zien dat iedereen zich daar meer zorgen over maakt dan over de begroting van het komende jaar. Niet iedereen reageert op dezelfde manier, de meesten hebben het gevoel dat we nu toch echt dringend van alles moeten doen, anderen denken dat we moeten uitkijken dat we niet kaalgevreten gaan worden door die zwerm sprinkhanen die op ons neerdaalt.
De VVD lag zwaar onder vuur vanwege de vreemde redenatie dat de grenzen dicht zullen zijn als de opvang in de regio beter geregeld zal zijn. Zonder te zeggen hoeveel geld er naar de kampen in de regio zal gaan. Zonder uit te leggen hoe ze dat zien dat de grenzen dicht zullen zijn terwijl iedereen binnen Europa nog steeds vrij mag reizen. Dat het goed zou zijn als die vluchtelingen niet meer die levensgevaarlijke reis hoeven te maken, dat vindt iedereen. Maar hoe we dat voor elkaar moeten gaan krijgen, daar heeft niemand een waterdicht plan voor. Vluchtelingen binnenlaten of niet, meedoen aan de oorlog daar of niet, wachten tot heel Europa het met elkaar eens is of niet, we komen er niet uit. Dus we zullen het moeten doen met de situatie zoals hij is. We moeten de mensen die nu bij ons aankloppen fatsoenlijk ontvangen. Zonder politieke agenda, gewoon op een menselijke manier. Al was het alleen maar omdat we zelf ook graag geholpen zouden willen worden als hier de dijken zouden breken, om maar wat te noemen.
De discussies zullen nog uren doorgaan. Als ik mijn aandacht voel verslappen dan druk ik op het recordknopje van mijn tv, zodat ik niets hoef te missen. Ik ga in ieder geval nog kijken naar de bijdrage van Samsom. Ik ben benieuwd wat we gaan zien, De man die het linkse beleid van de PvdA een gezicht wil geven of de man die de stabiliteit van het kabinet niet in gevaar wil brengen. Ik wens hem sterkte bij het maken van die spagaat.
Morgen ga ik verder met schrijven.
Tot dan.
Prinsjesdag 2015
De poppenkast met de gouden koetsen de hoedjes is weer voorbij. Maxima deed haar plicht door mooi te zijn en Zijne Majesteit las braaf de troonrede voor die door Rutte geschreven is. We weten allemaal dat hij wist dat wij wisten dat wij in grote lijnen al wisten wat hij zou gaan zeggen maar daar gaat het niet om. Op Prinsjesdag draait alles om tradities, die zijn geruststellend. En dat hebben we wel nodig in deze chaotische onzekere tijd. Het verhaal was duidelijk; ‘Het gaat beter met de economie, (zeggen ze), iedereen gaat daar een beetje van profiteren, behalve de minima. Drie grote problemen waar we momenteel mee worstelen werden met name genoemd; PGB’s werkeloosheid en de vluchtelingenstroom. Wat daar aan gedaan gaat worden, dat werd niet gezegd. Het was vooral een VVD verhaal, het ging veel over de economie en het bedrijfsleven en er werd ons verteld hoe geweldig deze regering het tot nu toe gedaan heeft. Alsof we zelf niet weten of het beter of slechter met ons gaat door de maatregelen die de regering heeft genomen. Straks komt Dijsselbloem met de begroting, en woensdag beginnen de Algemene Beschouwingen. Die zijn meestal erg voorspelbaar. Oppositiepartijen proberen alles af te kraken, coalitie partijen proberen alles goed te praten. En dat proberen ze dan twee dagen lang vol te houden. Een lange zit voor de Tweede Kamerleden, ministers en staatssecretarissen die niets mogen zeggen maar er wel uit moeten zien alsof ze klaarwakker en razend geïnteresseerd zijn in alles wat gezegd wordt. Misschien hoeven ze daar dit jaar wat minder moeite voor te doen dan anders, want het zal maar gedeeltelijk gaan over de inhoud van de troonrede. De oppositie zal waarschijnlijk vooral proberen om de kloof tussen VVD en PvdA bloot te leggen, en zo mogelijk, groter te maken. Want we weten allemaal dat de samenwerking niet echt makkelijk gaat. Op veel belangrijke punten zijn ze het gewoon niet met elkaar eens en dat is natuurlijk lastig. Rutte heeft twee keer achter elkaar een voorstel waar hij zelf mee kwam moeten verdedigen terwijl zijn eigen partij er helemaal tegen was en Samsom doet nu echt zijn best om het sociale gezicht van de PvdA te laten zien zonder het kabinet te laten ontploffen, wat nog lastig kan worden. Dus ik heb er wel zin in om daar naar te gaan kijken, ik ben heel benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren. We gaan het zien…