10 november 2013

PvdA vraagt inwoners naar keuzes voor Middelburg

Een paar dagen voor de behandeling van de gemeentebegroting voor 2014 vroeg de PvdA Middelburgers mee te kiezen. Op de bekende plek op de Markt in de Zeeuwse hoofdstad werden inwoners uitgedaagd om te kiezen welke thema’s voor hen echt belangrijk zijn. Middelburg ging de uitdaging aan.

Om de ingewikkelde keuzes waar de gemeenteraad soms voor staat te symboliseren werden aan Middelburgers drie chocolademunten aangeboden. Dit ‘geld’ moest worden verdeeld over vijf vazen met de vijf thema’s: groen, wegenonderhoud, armoedebestrijding, huishoudelijke zorg en bibliotheek/cultuur . Niet aan alles kon dus geld worden uitgegeven. Met meer dan een muntje kon een  onderwerp wel extra belangrijk worden gemaakt.

In totaal werden bijna 1200 muntjes verdeeld en maakte dus een kleine 400 Middelburgers hun keuze duidelijk over wat echt belangrijk voor ze is. PvdA Middelburg werd gesterkt in de keuzes die het zelf ook maakt. In de huidige tijd verdienen ‘Armoedebeleid’ en ‘Huishoudelijke zorg’ extra aandacht. Beide thema’s ontvingen bijna 400 muntjes en daarmee 33% van de stemmen.

Opvallend in de uitkomst waren wel  de keuzes daarna. Weliswaar op grote afstand van de twee topprioriteiten scoorden ‘Groen’ en ‘Bibliotheek/cultuur’   opvallend veel hoger dan ‘Wegenonderhoud’. Middelburg is dus tevreden met de kwaliteit van de stenen in de leefomgeving. Van het geld dat overblijft heeft het dus liever dat er geld wordt besteed aan het beheer van het openbaar groen en het behoud van cultuur zoals een bibliotheek, dan aan het onderhoud van de wegen. Op de kwaliteit van het Middelburgse wegennetwerk is nog niet veel aan te merken.

Bekijk HIER het fotoalbum van de actie!