Stem ‘rood’ in de verkiezing voor grootste Middelburger!

16 oktober 2017

In de verkiezingen voor de ‘grootste Middelburger aller tijden’ zijn er twee ‘socialisten’ uit onze roemruchte partijhistorie genomineerd in de wedstrijd van het Zeeuws Archief en de PZC ter ere van de 800ste verjaardag van Middelburg. Brengt u vóór 26 oktober uw stem uit op ‘Rode Jet’ – de eerste vrouwelijke journalist Henriëtte van der Mey – óf Samuel Coronel, grondlegger van de sociale geneeskunde en de GGD!

Na een nominatieronde die de namen van 59 historische Middelburgers heeft opgeleverd heeft een jury een shortlist met 10 Middelburger gemaakt. In die top 10 staan naast de genoemde ‘socialisten’ bijvoorbeeld ook Etty Hillesum, Van de Perre, Jacob Roggeveen en Phillippus Landsbergen. U kunt uw stem uitbrengen via www.pzc.nl/grootstemiddelburger. De winnaar wordt zaterdag 4 november in het Zeeuws Archief bekend gemaakt.

Henriëtte Rosina Dorothea van der Mey (1850-1945) is de naamgever van het PvdA-afdelingsorgaan ‘Rode Jet’. Ze was de eerste vrouwelijke journalist van Nederland, goed bevriend met de socialist Wibaut, en ook Troelstra sprak lovend over haar schrijven. Vanwege haar beroep als journalist, kon ze geen lid worden van de SDAP. Ze werkte vanaf 1885 als eerste vrouwelijke journalist in vaste loondienst voor de Middelburgse Courant en kreeg dan ook als eerste vrouwelijke journalist toegang tot vergaderingen van de Staten van Zeeland, maar schreef ook uitgebreid over sociale wantoestanden. Zie voor meer informatie de Rode Jet van juli 2012 .

 

“Stadsgeneesheer” Samuel Cornonel, geboren in 1827 in Amsterdam, werd na zijn opleiding tot arts in 1853 in Middelburg aangesteld als (gemeentelijke!) ‘stadsgeneesheer’. Dat was in die dagen niet meer of minder dan een dokter voor de armen. In Middelburg trof Coronel vreselijke toestanden aan onder de verpauperde bevolking in de eens zo welvarende stad. Coronel trok zich de ellende aan en werd voorzitter van het net opgerichte Middelburgse Ziekenfonds. Vanuit die rol legde hij zich toe op de kern van zijn aanstelling: de bestrijding van volksziekten. Met zijn werk in Middelburg en zijn publicaties gaf hij de stoot tot de sociale geneeskunde in Nederland en het was dan ook niet verwonderlijk dat hij daarmee landelijk de aandacht trok. Het gevolg was een uitnodiging tot benoeming als stadsgeneesheer in Amsterdam, waar hij de grondlegger zou worden van de fameuze Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst. In mei 2013 schreef afdelingslid Henk Licher uitgebreid over Coronel in ons afdelingsblad.

Waar ben je naar op zoek?