Wat wij willen voor Middelburg:
• Met de basisbaan bieden we inwoners een volwaardige baan met een fatsoenlijk salaris.
• Een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.
• De minimaregeling gaat van 110% terug naar 130%.
• Effectieve schuldhulpverlening door preventie en vroegsignalering met budgetcoaches en saneringskredieten.
• Een sterk verbeterde Walcherse Collectieve Zorgverzekering.
Zo zorgen wij voor bestaanszekerheid voor alle Middelburgers en een socialere gemeente.
2.1 Werk
Niemand hoeft meer langs de kant te staan, zoveel mogelijk mensen moeten naar vermogen mee kunnen doen. GroenLinks/PvdA wil sociale coöperaties, waarin mensen met een uitkering kunnen ondernemen met behoud van hun uitkering. Met de basisbaan voor iedereen die nu aanklopt bij Orionis bieden we inwoners een volwaardige baan met uiteraard een fatsoenlijk salaris. Dit levert een positieve bijdrage aan de leefbaarheid van onze gemeente.
We maken ons zorgen over jongeren die vroegtijdig stoppen met school of na hun middelbare school niet kiezen voor een (praktijk)opleiding. Vroegsignalering en de juiste aandacht voor kwetsbare jongeren helpt hen wel aan een diploma. Daarnaast zorgen we voor een betere aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt, onder meer via stageplaatsen.
GroenLinks/PvdA wil statushouders zo snel mogelijk aan het werk helpen via leer-werktrajecten in de zorg en techniek, waarbij werk en taal worden gecombineerd. Dit leidt tot een betere taalbeheersing en uitstroom uit de bijstand. Succesvolle voorbeelden in Haarlem en Rotterdam laten zien dat het vaak gaat om duurzame uitstroom.
2.2 Zonder schulden
Onze schuldhulpverlening en minimabeleid zijn gebaseerd op preventie en vroegsignalering. We doen alles om te voorkomen dat schulden zo oplopen dat ze niet meer te overzien zijn. Inwoners met financiële problemen kunnen een Budgetcoach krijgen.
Voor vroegsignalering is het belangrijk dat de gemeente alle informatie over schulden en betalingsachterstanden gebruikt. GroenLinks/PvdA wil daarom de samenwerking met woningcorporaties, energieleveranciers en zorgverzekeraars uitbreiden. Hierdoor kan de gemeente op tijd ingrijpen. De gemeente moet als schuldeiser naast de mensen gaan staan en meekijken naar haalbare oplossingen. Want de gemeente is ook een van de veroorzakers van schulden. Voor gemeentelijke schulden voeren we een ‘schuldenpauze’ in, zodat mensen in de problemen weer lucht krijgen.
We doen meer dan alleen de minimale ondersteuning. Waar nodig kopen we schulden af en verstrekken we saneringskredieten. Op maat bepalen we hoe we om gaan met de aflossing en terugbetalingstermijn. Het doel is om inwoners sneller perspectief te bieden. Ook kijken we of we inwoners, en specifiek jongeren, kunnen begeleiden naar werk en/of scholing.
2.3 Ons vangnet
3We brengen de minimaregeling van 110% terug naar 130%, om armoede en schulden zoveel mogelijk te voorkomen. Lokaal moeten minimaregelingen weer gaan gelden voor een grotere doelgroep (130% van het sociaal minimum). Er komt een Walcherse Collectieve Zorgverzekering voor alle mensen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. Deze gesubsidieerde zorgverzekering biedt een basisdekking zonder eigen risico tegen een gunstige premie. Door de samenwerking kunnen we een grotere collectiviteitskorting bedingen. De huidige Gemeentepolis is te duur en kent een hoog wettelijk eigen risico.
2.4 Niemand mag opgroeien in armoede
GroenLinks/PvdA wil dat niemand opgroeit in armoede. Veel van de armoedebestrijding is de afgelopen jaren door de bezuinigingen teniet gedaan. Daarom groeien er, ondanks initiatieven als het Kind Pact, ook in Middelburg nog steeds veel te veel kinderen in armoede op. Wij vinden het onaanvaardbaar dat in een rijk land als Nederland de verschillen tussen arm en rijk steeds groter worden. De coronacrisis mag er niet toe leiden dat een deel van onze inwoners nog meer het kind van de rekening wordt. Ook in Middelburg moeten we, met het slechte voorbeeld van de toeslagenaffaire, af van de cultuur van wantrouwen. Bij Orionis Walcheren moet de begeleiding dan ook weer zo worden dat ‘eigen regie’ niet meer staat voor ‘red jezelf’.
Kinderarmoede in Middelburg is onaanvaardbaar. Daarom werken we samen met Stichting Leergeld, Stichting Jarige Job, het Armoedefonds, het Jeugdsportfonds, de Kinderen van de voedselbank en Het Jeugdcultuurfonds. We vergoeden, behalve vanuit het Kind Pact, ook de schoolkosten voor kinderen als de ‘vrijwillige’ ouderbijdrage een sta-in-de-weg is. We schrappen de belemmeringen voor kinderen die in armoede opgroeien om aan alle schoolactiviteiten mee te doen. Als daar een laptop, fiets, huiswerkbegeleiding etc. voor nodig is, dan regelen we dat.
In de week voor Sinterklaas krijgen alle kinderen, van wie de ouders gebruik maken van de schuldhulpverlening en/of met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum, een Sinterklaasbon van €50 te besteden bij lokale ondernemers.