9. AANTREKKELIJK MIDDELBURG
Verkiezingsprogramma

9. AANTREKKELIJK MIDDELBURG

Wat wij willen voor Middelburg:
• Het vergroenen van winkelstraten en ‘bedriegertjes’ op de Markt.
• Veel minder vrachtverkeer in de binnenstad.
• Omvang winkelgebied mee laten bewegen met de levensvatbaarheid en de diversiteit van de winkels.
• Een betere balans tussen toerisme en inwoners.
• Gratis parkeren aan rand van de stad.
• De gemeente biedt kunstenaars een atelier of podium, onder meer in het station.
• Kunst mag geen sluitpost van de begroting zijn.
• Meer kunst en cultuur in de wijken en kernen.
• Meer Middelburgers, jong en oud, moeten (willen) gaan sporten. Dit geldt zeker voor jongeren tussen 12 en 18.
• De gemeente zorgt voor goede en betaalbare sportvoorzieningen.

Zo maken wij Middelburg aantrekkelijk, met een nog mooiere en leefbaarder binnenstad, en kunst, cultuur en sport voor iedereen.

9.1 De aantrekkelijke binnenstad

Horeca en detailhandel hebben het heel moeilijk tijdens de coronacrisis. Mensen die in deze sectoren werken verdienen onze steun. Daarom moeten gemeentelijke instellingen inkopen bij ondernemers uit de stad.

De beste steun is de binnenstad nog aantrekkelijker maken door het centrum te vergroenen. Waarom geen (extra) bomen in de Lange Delft, de Nieuwe Burg en de Langeviele? En bedriegertjes, fonteintjes die onverwacht bezoekers natspuiten, op de Markt? En verwijzingen naar de rijke historie van Middelburg? En bankjes op de markt waar je even kunt uitrusten en ondertussen het stadhuis kunt bewonderen. Dit alles is goed voor het (verblijf)klimaat in de stad.

Overal in Nederland zien we een terugloop van de binnenstad, vooral door de opkomst van internet. Middelburg heeft gelukkig nog steeds een sterke binnenstad, mede dankzij toerisme en de menging van horeca en detailhandel. Toch is toenemende leegstand ook bij ons denkbaar. Ook kunnen de belangen van toeristen botsen met die van bewoners. Daarom moet er een plan komen om in goed overleg tussen gemeente, ondernemers en bewoners de verschillende functies van de binnenstad (winkels, horeca, diensten, wonen) op verantwoorde wijze te combineren.

De gehele binnenstad moet een 30 km-zone worden, met meer ruimte voor voetgangers en fietsers, met minder parkeerplaatsen en meer groen. Wij willen een einde aan de overlast van het verkeer in de binnenstad van bezorgdiensten en bezorgbrommers. Parkeergarages kunnen parkeergedrag beïnvloeden door goedkopere tarieven in te voeren buiten de topdrukte. Tegelijkertijd willen we een vriendelijke stad zijn voor onze gasten met diverse parkeerterreinen buiten het centrum, waar gasten – net zoals nu al op de Veerseweg – gratis kunnen parkeren.

9.2 Kunst en cultuur

Middelburg is een eeuwenoude stad. Een mooie stad, vol met monumentale gebouwen, met een aantrekkelijke uitstraling waar wij ons in thuis voelen en waar toeristen graag op af komen. Met beeldhouwwerken her en der in de stad, gedichten op verschillende muren, het Zeeuws Museum, de Vleeshal, de Kunst- en Cultuurroute, de Oostkerk, het Molenwaterpark, Cinema Middelburg, de Spot, Stadsschouwburg, BLØF en Danny Vera.

GroenLinks/PvdA heeft een goede traditie als het gaat om het pleiten voor het samengaan van oud en nieuw cultureel erfgoed en eigentijdse beeldende kunst, zowel in de openbare ruimte als bijvoorbeeld in de Vleeshal en het Zeeuws Museum.
Aan solidariteit van de samenleving met kunstenaars ontbrak het de afgelopen jaren helaas. Ook stonden kunstenaars achter in de rij bij coronasteun. Instituties kregen beperkt middelen om overeind te blijven, de kunstenaars mochten op een houtje bijten. GroenLinks/PvdA wil dat veranderen. Investeren in kunst en cultuur mag niet langer sluitpost op de begroting zijn. Mensen die werken in de culturele sector leveren een grote bijdrage aan de economie en aan de leefbaarheid van Middelburg.

Wij vinden dat er werkruimtes en tentoonstellingsruimtes moeten komen voor kunstenaars. Niet alleen in de stad, maar ook in Arnemuiden, Sint Laurens en Nieuw- en Sint Joosland. Het station van Middelburg is ook een geschikte locatie.
PvdA/GroenLinks zet zich in voor kunst en cultuur in de wijken en kernen, zoals theater de Wegwijzer, met meer aandacht voor lokale makers. Elke wijk en kern moet toegang hebben tot kunst en cultuur die verbindt, inspireert en vernieuwt. Professionele kunstenaars krijgen de mogelijkheid om hierdoor hun inkomen (gedeeltelijk) te verwerven. Dat versterkt het vestigingsklimaat voor de creatieve sector.
Ook vragen we aandacht voor het Cultuurpakhuis, een initiatief van verschillende partners in samenwerking met de UCR. Kunst en cultuur moeten voor kinderen toegankelijk zijn, ongeacht de financiële mogelijkheden thuis. Natuurlijk willen wij daarnaast festivals mogelijk blijven maken. Niet alleen om de economie te stimuleren, maar zeker ook om de inwoners van Middelburg en Zeeland te laten genieten van concerten, toneel en tentoonstellingen.
Samenwerking met de andere Walcherse gemeentes kan zorgen voor een volwaardig cultureel aanbod. We denken dan aan poppodia De Spot in Middelburg en De Piek in Vlissingen, maar ook aan de Zeeuwse Concertzaal, de Oostkerk, de Grote Kerk Veere en de Sint Jacobskerk in Vlissingen.

9.3 Sport

GroenLinks/PvdA staat voor een inclusieve samenleving met voor iedereen de uitdaging om te bewegen. Iedere euro geïnvesteerd in sport en bewegen levert de samenleving € 2,50 op, omdat de kwaliteit van leven toeneemt, het ziekteverzuim daalt, de arbeidsproductiviteit stijgt, de levensverwachting groeit en de criminaliteitscijfers dalen. Dan hebben we het nog niet eens over de onbetaalbare waarde van plezier en de sociale waarde van sport.
Kortom: sport en bewegen zijn geen kostenpost, maar een investering in een sterke maatschappij. Sport kent vele vormen en kan op vele plaatsen, denk bijvoorbeeld aan het beweegpad in de Griffioen en de zwemlessen via de Integrale Kindcentra en de buitenschoolse opvang.

De laatste jaren bewegen kinderen steeds minder en nemen hun motorische vaardigheden sterk af. Daarom hebben sportbonden, gemeenten, het ministerie van VWS, het onderwijs, de kinderopvang en maatschappelijke partners de handen ineengeslagen. Het doel: verbetering van de motorische vaardigheden, stijging van sportdeelname in de leeftijd 12-18 jaar, creëren van een groter bewustzijn over het belang van bewegen bij ouders en verzorgers en kwalitatief beter bewegingsonderwijs.
Daarom stimuleren we zowel jeugd als volwassenen om te sporten of te bewegen, in een vereniging of individueel. De gemeente zorgt voor goede en betaalbare sportvelden, een zwembad en sporthallen voor amateursportbeoefening. Hoewel sporten op gras het fijnst is, zorgen de extreme weersomstandigheden van de laatste jaren ervoor dat grasvelden steeds vaker onbespeelbaar zijn omdat ze te nat of te droog zijn.
Hierdoor kan het nodig zijn om meer kunstgrasvelden aan te leggen, omdat er anders minder gesport kan worden.
Aan senioren bieden we diverse sport- en bewegingsactiviteiten aan. Met ouderenorganisaties, welzijnsinstellingen en sportverenigingen zoekt de gemeente naar een passend en toegankelijk aanbod. Ook komen er meer sportmogelijkheden voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking.
(Sport)verenigingen kampen met een structureel gebrek aan vrijwilligers en leden. Samenwerking met NOC*NSF, Team Fit, SportZeeland en de combinatiefunctionarissen van de gemeente kan een oplossing zijn. Maar we moeten vooral sportverenigingen ondersteunen, zodat het ook echt leuk is om vrijwilligerswerk te doen.

9.4 Aantrekkelijk voor jongeren

PvdA/GroenLinks vindt het belangrijk dat Middelburg ook voor jongeren aantrekkelijk is. Natuurlijk zijn Nieuw & St. Joosland, Arnemuiden en Sint Laurens en de stad Middelburg met de diverse wijken heel verschillend. Maar al die gebieden moeten een centrum hebben met winkels en ontmoetingsplaatsen voor jongeren. Die heten ten onrechte al gauw hangplekken. Maar jonge mensen moeten elkaar kunnen ontmoeten op school en thuis in de wijk. Laat ze meepraten over waar zo’n ontmoetingsplaats moet komen. Dat maakt het verschil tussen of het een plek van de gemeente blijft of dat het een eigen stekkie wordt. Jongeren gaan niet ergens hangen omdat een wethouder dat wil, maar omdat het een leuke plek is.

Deel dit