12 maart 2021

Bouwen, bouwen, bouwen én meer ruimte bijstandsgiften

Door de overvolle raadsagenda kwam niet alles aan bod. Over een paar belangrijke zaken werd gelukkig wel een besluit genomen. Een motie van de PvdA om meer haast te maken met bouwen en ook al de voorbereiding van fase 2 én 3 voor Sint Laurens te starten, haalde een grote meerderheid. Ook een mede-ingediende motie om in de bijstand 1200 in plaats van de nu toegestane 600 euro aan giften te mogen ontvangen, werd aangenomen.

Met de vaststelling van het bestemmingsplan Sint Laurens werd in de gemeenteraad een stapje gezet om ook in Middelburg meer werk te maken van de woningnood en de oververhitte woningmarkt. Ouderen en starters hebben ook in Middelburg grote moeite een woning te vinden, prijzen vliegen omhoog en voor nieuwbouwwijken als Essenvelt is de belangstelling enorm. De PvdA roept het college al een tijdje op om meer tempo te maken en heeft om die reden het met een motie ook opgeroepen om door te pakken en meteen te starten met de voorbereiding van fasen 2 en 3. Juist omdat procedures tijd nodig hebben, de provincie zaken niet altijd bespoedigt en een zorgvuldige procedure tijd moet er vaart gemaakt worden met de start.

Een samen met de SP ingediende motie na eerdere vragen aan het college zorgt ervoor dat het college de opdracht gekregen heeft te bekijken hoe er snel voor gezorgd kan worden dat mensen in de bijstand jaarlijks 1200 euro aan giften kunnen ontvangen zonder dat de gekort worden op hun uitkering. Op dit moment is dat maar de helft, maar na kamervragen van PvdA-kamerlid Gijs van Dijk is duidelijk dat er meer ruimte is voor gemeenten. Middelburg wil dat in navolging van gemeenten als Amsterdam, Utrecht en Nijmegen nu ook gaan regelen. PvdA heeft al eerder gevraagd de menselijke maat bij de uitvoering van de Participatiewet beter te bewaken.

Motie versneld in procedure brengen Sint Laurens fase 2 en 3

Motie over vrij te laten bedrag bijstand

Schriftelijke vragen over lokale gevolgen landelijk sociaal beleid