Compensatie voor ouders met jonge kinderen voor luierafval

20 september 2022

In Middelburg geldt sinds 2021 Diftar. Daarmee betaal je per keer dat je restafval aanbiedt en word je beloond voor het scheiden van afval. Echter hebben ouders nu niet de mogelijkheid om hun luierafval te scheiden. Dat kan eerlijker en kindvriendelijker met een compensatie voor ouders met jonge kinderen voor luierafval.

Raadslid Sylvestro Lorello: “Jonge gezinnen gooien meer afval weg door het gebruik van wegwerpluiers. Die luiers maken 6 procent van het restafval uit, ruim 120 kilo per huishouden met jonge kinderen. Het betekent dat ouders met jonge kinderen meer moeten betalen voor het restafval. Om Middelburg kindvriendelijker te maken, wil GroenLinks-PvdA dat zij meer restafval kunnen aanbieden zonder dat zij hoeven bij te betalen.”

Het voorstel houdt in dat ouders gecompenseerd worden. Voor huishoudens met een grote container geldt dat zij twee keer voor de kliko gecompenseerd worden, met een kleine container drie keer, en voor huishoudens die hun afval ondergronds aanbieden 12 maal. Het gaat om dit moment om 1.768 kinderen tot en met drie jaar wiens ouders gebruik kunnen maken van de regeling. De compensatie wordt automatisch toegekend door de uitvoerende belastinginstantie.

GroenLinks/PvdA Middelburg, had in het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen staan dat de gemeente inwisselpunten moet realiseren voor weggooiluiers die dan gerecycled kunnen worden. De gemeente heeft laten weten dat het recyclen van weggooiluiers op z’n vroegst pas vanaf 2024 kan. Lorello: “Dan vind ik dit een goed tussenvoorstel om ouders met jonge kinderen financieel tegemoet te komen.”

Op 29 september neemt de gemeenteraad een besluit over het amendement. De vergadering begint om 19:30 en is openbaar toegankelijk in het Gemeentehuis of online te volgen.

Heeft u vragen en/of opmerkingen over bovenstaand onderwerp, dan kunt u terecht bij Sylvestro Lorello, [email protected]