18 februari 2022

Een booster voor de Middelburgse cultuursector

Op zaterdagmiddag 19 februari bezoekt GroenLinks/PvdA Middelburg tussen 13.00 en 15.30 uur zes culturele instellingen in de binnenstad. De partij geeft deze instellingen dan symbolisch een financiële booster en stelt daarbij een aantal vragen.

1. Had de gemeente Middelburg in de afgelopen vier jaar voldoende oog voor de cultuursector? Zo nee, wat had beter gemoeten?
2. Hebben jullie als cultuurinstelling geprofiteerd van de speciale coronasteun van de gemeente?
3. Werken jullie met zzp’ers / makers niet in loondienst? Konden deze medewerkers ook van de gemeentelijke coronasteun profiteren?

Werkers in de culturele sector leveren een grote bijdrage aan de economie en leefbaarheid van Middelburg. Daarom verwondert het GroenLinks/PVDA zeer dat er voortdurend geld overblijft van de coronasteun voor de cultuursector die de gemeente Middelburg ontvangt uit Den Haag. Daarnaast maakt GroenLinks/PvdA Middelburg zich grote zorgen over de culturele makers die niet in loondienst zijn. Zij vissen achter het net bij de te verdelen coronasteun. Dat moet anders want anders dreigt er kaalslag.

De nood onder de zzp’ers in de cultuursector is zo hoog dat GroenLinks/PvdA Middelburg in de raadsvergadering van 24 februari een motie indient om hun financiële positie te verbeteren. Daarnaast wil de partij, als die na de gemeenteraadsverkiezingen in het college van B&W komt, structureel meer geld voor de cultuur reserveren. Kunst en cultuur mag in Middelburg niet lager een sluitpost op de begroting zijn.

GroenLinks/PvdA bezoekt De Vleeshal, De Spot, Het Badhuis, Cultuurhuis Kuiperspoort, De Oostkerk en het Middelburgs Minitheater.