Geen lef en koopmansgeest, de inwoner betaalt

12 november 2020

PvdA-fractievoorzitter Jeroen Louws mist de koopmansgeest en het lef van het Middelburgs college en ziet daarom bezuinigingen op het bordje van de inwoners belanden. Bij de behandeling van de begroting in de Middelburgse gemeenteraad gaf hij aan welke keuzes de PvdA in onze gemeente zou maken. Lees hier de algemene beschouwingen van de PvdA Middelburg.

 

Financiële zorgen sociale domein – actieplan – provincie niet blij – opnieuw grote tegenvallers – risico groot – provincie helemaal niet blij – nieuw herstelplan – bezuinigingsmaatregelen van 7 miljoen – provincie blij – nog steeds geen analyse – risico’s sociale domein in begroting nog even groot

Andere situatie: ambitie om afval te scheiden – moeizame communicatie – aantrekkelijk maken – container verkleind – Uitspraak wethouder Dekker: “ouderen hoeven zo niet met van die zware zakken te lopen” – ouderen zo tot meer beweging aangezet? – geniaal plan tot preventie? – slecht uitgevoerd plan?

Nog eentje tot slot – economische crisis – geen nieuwbouw – slechte positie grondbedrijf –economische voorspoed – onvoldoende plannen gereed – oververhitte woningmarkt – uitspraak wethouder Aalbers: ‘de 3–P’s van participatie, procedures, politiek’ en ‘daar baalt-ie van’ – voorstel voor bouwlocatie: verlieslatend én géén woningbouw

 

Voorzitter, het klinkt misschien als slecht cabaret, maar wij denken helaas dat het ook slechte politiek is. Te weinig lef, te negatief over mogelijkheden die er wel degelijk zijn. Vrij naar cabaretier Theo Maassen zou je kunnen zeggen dat dit college ‘voor pessimisme als win-win-situatie kiest: of je hebt gelijk, of het valt straks mee…’

Voorzitter, de PvdA denkt dat het in Middelburg anders kan. Anders moet. Met het Actieplan Sociaal Domein en het Financieel Herstelplan waren we niet zo blij, dus het zal geen verbazing opleveren dat ook deze begroting tot niet al teveel gejuich heeft geleid. In een paar hoofdlijnen zal de PvdA in deze algemene beschouwing proberen aan te geven, welke keuzes wij daar in plaats van zouden maken, juist ook nu er even wat minder geld is.

De corona-crisis zorgt voor financiële onzekerheid voor veel van onze inwoners. Orionis Walcheren heeft de afgelopen jaren al een groot aantal bedrijven boven water moeten houden en voor veel mensen is hun baan onzeker en hun financiële situatie zorgelijk. En de voorspelling is, dat de echte klap nog moet komen. In deze tijden vindt de PvdA het onbestaanbaar dat een gemeente er voor kiest om forse bezuinigingen door te voeren én de inwoners daarvoor ook nog voor een belangrijk deel laat betalen. Een forse stijging van de ozb, na vanavond een grote kans tot een stijging van de afvalstoffenheffing, hogere parkeerkosten. De PvdA vindt dat het gemeentebestuur zich bewuster van de ‘stapeling van kosten’ moet zijn en zou deze de komende jaren zo veel mogelijk voorkomen. Dan maar even een lagere weerstandsratio hanteren of bepaalde investeringen uitstellen. We dienen om die reden het amendement over ‘subsidiekaders’ van LPM mede in. Als we nu impliciet besluiten om verenigingen te korten, gaan onze inwoners de maatregelen daar ook keihard merken.

Voorzitter, de financiële situatie wordt ook veroorzaakt door het gebrek aan koopmansgeest. Na jaren van economische crisis hadden dit jaren moeten zijn van plannen realiseren, van ontwikkelen. Maar in plaats daarvan ontbreekt de gemeente in lijstjes als die van groeiende en huizen-bouwende gemeenten. De wethouder probeert met smoezen de schuld ergens anders te leggen, maar zijn die drie p’s nou juist niet waar een gemeente rekening mee moet houden in de plannenmakerij? Of denkt ons college nou echt dat inwoners van andere gemeenten minder mondig zijn? De PvdA mist het lef waar dit college bij zijn aantreden zo nadrukkelijk over sprak. Helaas blinkt het college tot nu toe niet uit in daadkracht… Door eigen keuzes en langgerekte participatietrajecten duren ontwikkelingen als die op de Veerse Poort, Cleene Hooge, Trekdijk veel langer dan nodig is. Participatie is geen manier om zelf geen moeilijke besluiten te hoeven nemen. Politiek is juist ook daadkrachtig te durven besluiten en de gemaakte keuzes uitleggen. Aan het college de vraag om voortaan de 4 P’s te hanteren: participatie, procedures, politiek én PLANNEN! En, waar lef en daadkracht ontbreekt in plannen zullen wij de komende periode met alternatieven komen om met meer ambitie in onze stad aan de gang te gaan! In ruimtelijke ontwikkelingen maar ook op andere beleidsterreinen.

Voorzitter, tot slot wil ik iets kwijt over het sociale domein in deze begroting. Hoewel bij alle gemeenten al lang duidelijk was dat de verstrekte gelden niet volstaan en nu ook bij het kabinet zelf lijkt door te dringen dat er geld bij moet, kiest ons college tóch voor forse bezuinigingen. En het beetje visie dat er nog in zat, lijkt nu ook nog overboord gegooid te worden. Het minimum wordt het maximum voor Middelburg. Deze begroting lijkt het alsof het college kiest voor ‘een bredere aanpak van preventie’, maar als zich dan kansen voor doen om het concreet te maken worden de kansen niet benut. Waar is dan het lef? Waar is dan de daadkracht? Het in 2017 als pilot in Dauwendaele gestarte project ‘Vitale Revolutie’ om de vitaliteit van onze inwoners te verbeteren toont prima resultaten en verbeteringen op alle leefdomeinen. Snel invoeren en uitbreiden zou je dus denken. Het college meldt ons helaas onlangs dat het de financiële situatie van de gemeente niet mogelijk maakt om de methode toe te passen in andere wijken. En dus wachten we ook hier op een voorstel voor een vervolg van de aanpak in andere wijken, terwijl de zorgbehoefte gewoon blijft groeien… Voorzitter, met een motie bij deze begroting doet de PvdA een voorstel om nu eindelijk dat lef wel eens te tonen.

Voorzitter en anderen aanwezigen, nogmaals met een woord van dank aan het ambtelijk apparaat voor alle inspanningen, dank ik u voor uw aandacht.