4 november 2015

Miri blogt: politieke spelletjes

Partijgenoot Miri Meijers blogt af en toe over dingen die haar raken. Pas mailde ze de webredacteur het volgende: “Het wordt buiten steeds kouder en toch blijven ze komen, de vluchtelingen. Midden in de nacht met een grote groep door een ijskoude rivier omdat ze een kilometer voor de grens uit de trein zijn gezet. Wie doet zoiets?”

Afgelopen zaterdag zag ik iets bij Een Vandaag waar ik niet goed van werd. We hadden net een reportage gezien over het grote kamp in de bossen bij Nijmegen. Er zitten daar nu honderden vluchtelingen maar er wordt nog gebouwd, het moeten er een paar duizend worden.
De mensen die daar verblijven zitten in de kou, ook als ze binnen zijn houden ze hun jassen aan. Als ze naar de w.c. moeten dan moeten ze een stuk lopen, door de regen en de modder. Daar zitten ook kleine kinderen bij En zieke mensen.
Aan Zijlstra werd gevraagd of hij hier iets aan gaat doen. Het antwoord kwam er snel en bot uit; “Nee. “ Sommige dingen konden nog soberder, aldus Zijlstra. Blijkbaar weten VVD-ers niet wat het verschil is tussen sober en Spartaans.

Als het aan Zijlstra ligt dan komt er in elke provincie zo’n kamp. De bedoeling is dat de mensen die in die kampen verblijven berichten sturen naar de mensen die nog onderweg zijn om ze te waarschuwen dat ze beter niet naar Nederland kunnen komen. Volgens Zijlstra gaat het verspreiden van zulke berichten heel snel.
Niet snel genoeg want de vluchtelingen komen nog steeds deze kant op. De kou houdt ze niet tegen, de VVD-versie van soberheid helpt niet, ze blijven komen. Sommige landen bouwen grote hekken, andere landen voeren verscherpte grenscontroles uit, niemand heeft het meer over het Schengenverdrag. En het einde is nog lang niet in zicht. Dit zijn geen gelukszoekers, terroristen, moordenaars en verkrachters, dit zijn mensen die op de vlucht zijn voor een oorlog. Mensen zoals jij en ik.

Wij hebben het hier goed, wij zouden ze moeten helpen. Durven we met onze handen op onze harten te zeggen dat we ons hier van onze beste kant laten zien? Of zijn we allemaal te bang voor de aanhang van Wilders en de peilingen? Blijven we toekijken terwijl kwetsbare mensen worden gebruikt in politieke spelletjes? Dat de VVD zo bot en hard en koud is komt volgens mij niet doordat het allemaal nare mensen zijn. Ik denk dat ze gewoon aan het proberen zijn om de kiezers die nu zeggen dat ze op Wilders gaan stemmen weer terug te halen naar de VVD. Dat noem ik een politiek spelletje. En dat mag je niet doen ten koste van kwetsbare mensen. We hebben ze binnengelaten dus moeten we fatsoenlijk voor ze zorgen. Dat kunnen we best.

Tot de volgende keer,
Miri