10 november 2021

PvdA mist durf gemeentebestuur om weer te gaan investeren

Bij de algemene beschouwingen lukte het de PvdA donderdagavond 10 november niet om het college versneld tot broodnodige investeringen te laten komen nu de financiële  situatie van Middelburg weer een stuk rooskleuriger wordt. Een meerderheid van de raad verkiest financiële zekerheid nog even boven het terugdraaien van eerdere bezuinigingen óf geld vrij maken voor nieuwe plannen. PvdA mist durf waardoor eerder door geldgebrek niet uitgevoerde besluiten alsnog moeten wachten op de nieuwe gemeenteraad en de kadernota in juli volgend jaar.

Fractievoorzitter Jeroen Louws sprak in de algemene beschouwingen onderstaande tekst uit. Daarbij bood hij de voorzitter van de gemeenteraad burgemeester Harald Bergmann na het tot slot voorlezen van een sinterklaasgedicht symbolisch een schoen aan met daarin het verlanglijstje van onze partij.

“Voorzitter, als laatste ook dank namens de PvdA aan de ambtelijke organisatie én het college. Een laatste begroting deze collegeperiode. Een begroting die een positief financieel perspectief schetst dat afgelopen jaren door allerlei onheilspreken en zwarte sneeuwscenario’s mijlenver weg leek voor Middelburg.

Voorzitter, en nu ligt er ineens een begroting waarin de weerstandsratio als we niet uitkijken oploopt van nu al 1,8 tot 2,5. Terwijl we pas nog discussieerden of in crisistijd 1,4 al niet te veel was… Een financiële situatie die zoals we afgelopen jaren aangaven véél te somber is ingezien. De rechtstreekse vraag die we erover stelden, werd niet beantwoord, maar onze conclusie is dus juist. Zoals wij al een tijdje roepen komen er extra gelden voor het sociaal domein. Het gemeentefonds pakt inderdaad beter uit voor onze gemeente. En hoewel bouwen in Middelburg niet zo vlot, zien we dat het grondbedrijf ook weer veel eerder boven Jan is dan was voorspeld…

Voorzitter, op onze vraag welke investeringen we gaan doen om die weerstandsratio niet nodeloos te laten oplopen, bleef het gehoopte antwoord uit. “Dat is aan de nieuwe raad en daarvoor moet een voorstel komen in de volgende kadernota.” Maar te veel inwoners en organisaties zien we in de problemen komen door bezuinigingen van dit college en een meerderheid van deze raad. Voorzitter, de PvdA had op een antwoord in deze begroting gerekend waaruit bleek dat het college met ons concludeert dat een aantal bezuinigingen niet handig, wenselijk of zelfs onnodig bleken te zijn. Boter bij de vis, zou college-fractievoorzitter Moens hebben gezegd.

Voorzitter, waar het college deze begroting wél extra geld aan uitgeeft is aan extra gemeentepersoneel voor het sociaal domein, de Toegang in Middelburg. De wethouder bevestigde afgelopen week onze indruk dat de extra investeringen in de zorg vanuit Kadernota. grotendeels opgaan aan extra personeel. Terwijl er ook al extra personeel bijgekomen was met de vaststelling van het actieplan. Voorzitter, hoewel de wethouder dapper aangaf dat ze nog steeds mogelijkheden voor goedkoper ziet, trekt de PvdA voorlopig een andere conclusie. Het motto van dit college dat in Middelburg de zorg ‘goedkoper en beter’ zou worden, is niet bewaarheid. De PvdA vindt dat een pijnlijke constatering omdat het de meest kwetsbare groepen inwoners van onze gemeente keihard raakt.

Voorzitter, de afgelopen raadsperiode zijn de armoedegelden teruggeschroefd, nemen de aantallen bezoekers van de voedselbank toe en dreigt er nu door de stijging van de energieprijzen nu ook ‘energiearmoede’. Maar de begroting wijdt er ondanks de verbeterde financiële situatie geen letter aan… Armlastige inwoners moeten hun hoop blijkbaar richten op een nieuw college en een volgende raad…

En we hebben het helaas niet alleen over bezuinigingen. We missen de broodnodige vaart in dossiers… Oktober vorig jaar is er na een sessie met het Anti Discriminatie Bureau Zeeland beloofd dat er een Middelburgse keuze uit de menukaart zou worden voorgelegd. Ruim een jaar later lezen we nu eindelijk een memo krijgen maar van veel voortvarendheid lezen we niks in het antwoord naar de VZG. Beleid toeristische verhuur al eind vorig jaar met raadswerkgroep besproken? Het college verwacht begin 2022 met een voorstel te komen. Klanttevredenheidsonderzoek sociale domein? Voor de WMO komen de eerste resultaten binnenkort naar de raad. Kan het college zich voorstellen dat de PvdA niet zo blij is met de voortvarendheid waarmee een aantal zak zijn opgepakt?

Voorzitter, na vier jaren forse bezuinigingen en zo’n boodschap van het college is het logisch dat fracties met wensen komen… De PvdA dient daarom vanavond ook zijn verlanglijstje in en doet dat met Sinterklaasavond in aandacht daarom maar op Sinterklaasrijm. Voorzitter, hier de verlangens van de PvdA:

Lief college,

De PvdA zat te denken
Wat u dit keer het best aan Middelburg zou kunnen schenken
Want na vier jaar op een houtje bijten
Zou onze fractie graag voor wat investeringen pleiten
Het college vindt de kadernota het geijkte instrument
Daarom een verlanglijstje van de PvdA voor dit moment…
Sint, Middelburg is een gemeente om trots op te zijn
Alleen de afgelopen jaren voor niet iedereen altijd even fijn
Want armoede en ongelijkheid in 2022 is toch ongepast
Volgend jaar de volgende verbeteringen uit de kast

Als eerste een herzien actieplan Sociaal domein,
Creativiteit en preventie in plaats van kaalslag als medicijn
Daarnaast een integraal jongerenloket
Eerder een succes dus kom op nu met een budget
Een aanpak voor discriminatie ook in onze stad
Onze organisatie als voorbeeld, omhoog met die lat
Eindelijk een beleid voor toeristische verhuur
Langzamerhand tijd voor een beetje daadkrachtig bestuur
En tot slot weer aandacht voor inwoners in de knel
Beschut werk, bezuinigingen op armoede ook een vaarwel
Voorzitter, geen chocoladeletters of letters van banket,
Maar iets dat voor inwoners echt zoden aan de dijk zet.
Daarom ons verlanglijstje in deze schoen
En ons verlangen om daar snel wat mee te doen!