11 juni 2015

PvdA stelt vragen over payrolling

85% van de gemeenten huurt mensen van een ander bedrijf in als waar ze op papier in dienst zijn. Op die manier vallen deze mensen niet onder dezelfde cao als hun collega’s die wel direct bij de gemeente in dienst zijn. Vaak krijgen zij minder betaald, hebben zij slechtere arbeidsvoorwaarden en kunnen zij makkelijker ontslagen worden. De PvdA heeft het college gevraagd of deze ‘payrollconstructies’ ook in Middelburg voorkomen.

PvdA vindt dat deze constructies zorgen voor oneerlijke concurrentie en uitbuiting en niet bijdragen aan goed werk en bestaanszekerheid. Payrolling leidt tot tweedeling op de werkvloer: niet voor niks komt Lodewijk Asscher met een nieuwe wet. Wij vinden dat de arbeidsvoorwaarden van payrollers en die van mensen in vaste dienst gelijk moeten zijn. Bij structureel werk hoort een vast contract.

Het rijk heeft al uitgesproken payrollconstructies niet langer te gaan gebruiken. Met vragen probeert de PvdA er achter te komen of ook in Middelburg dit soort inhuur voorkomt en of deze anders niet door vaste dienstverbanden vervangen zouden kunnen of zelf moeten worden.

Artikel_41_vragen over Payrollers van Peter de Doelder