1 december 2021

PvdA wil dat Middelburg stopt met bladblazen

PvdA en GroenLinks willen dat de gemeentelijke plantsoenendienst per direct zoveel mogelijk stopt met bladblazen. De bladblazers zijn slecht voor de natuur en veroorzaken ook nog eens grote herrie. Om dat voor elkaar te krijgen dienen de twee partijen samen in december een motie in daarvoor in de Middelburgse raad.

In november meldde Ingrid de Vries zich bij de PvdA met dit probleem. Vorig jaar had ze de gemeente ook al benaderd, maar een reactie bleef uit. “Met mijn dochtertje van zeven jaar oud liep ik langs die verschrikkelijke herrie van de bladblazers en kon haar niet uitleggen wat het nut er van is” vertelt Ingrid.
“Bladeren zijn een onderdeel van ons ecosysteem. Ze bieden onderdak aan egels, maar vormen ook een voedingsbodem voor insecten en andere micro-organismen. Daar zijn vogels bijvoorbeeld weer afhankelijk van, zeker met een strenge winter op komst.”

Naast het belang voor flora en fauna zijn er ook genoeg andere argumenten. De fossiele bladblazers maken veel lawaai (veelal 75 – 100 dB) en zijn ook nog eens vervuilend met hun uitstoot. Veel gemeenten zijn overgestapt op dit nieuwe beleid: beperkt bladblazen en elektrisch bladblazen. Middelburg is een groene en duurzame stad en de oproep in deze motie past daar perfect in, stellen de PvdA en GroenLinks.

Mag er dan nooit meer met een bladblazer worden gewerkt? “Nee, dat is ook niet het geval”, zegt Sylvestro Lorello van de PvdA. “Soms is bladblazen nodig om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat trottoirs niet glad worden, of dat bladeren zich niet teveel opstapelen op een gazon en het gras verstikken. Zorg dat de bladeren dan zoveel mogelijk onder heggen en struiken komen waar ze dienst doen voor dieren.” luidt zijn advies.
“Als er dan een bladblazer aan te pas moet komen, dan roept de motie op dat dit wel elektrisch moet. Een investering in elektrische bladblazers kost eenmalig ook geld, maar met dit nieuwe beleid besparen we ook flinke kosten.

De motie beperken bladblazen is inmiddels ingediend door de PvdA en GroenLinks en kunt u via de link teruglezen. De raadsvergadering staat gepland op donderdag 16 december om 19:30 en is online te volgen.