7 december 2021

Renovatie nodig voor Sint Laurense molen De Hoop

Het comité tot herstel en instandhouding van Molen de Hoop in Sint Laurens zet zich al jaren in voor diens herstel. Deze plannen kennen een breed draagvlak in het dorp, alleen blijven de nodige subsidies en steun achterwege. De PvdA probeert met vragen erachter te komen waarom er niets gebeurt en hoe misschien alsnog tot renovatie kan worden gekomen.

De molen is een 300-jaar-oud rijksmonument en kent een rijke geschiedenis. Het onderhoud is zeer achterstallig en niet wat verwacht mag worden van een monument dat in eigendom is van de gemeente. De partijen vragen zich af welk onderhoud de laatste jaren gepleegd is. In de houtconstructie van de molen is bijvoorbeeld houtworm geconstateerd. “Wij willen meer duidelijkheid creëren over de toekomst van Molen De Hoop. De vrijwilligers die zich inzetten voor de molen en de inwoners van Sint Laurens hebben daar behoefte aan en recht op”, zegt PvdA-vragensteller Sylvestro Lorello.

De geraamde kosten voor herstel zijn fors, alleen al het herstel van het achterstallig onderhoud wordt ingeschat op 200.000 tot 300.000 euro. Er zijn diverse partijen die een bijdrage kunnen leveren aan het verwezenlijken van de plannen voor de molen. In de eerste plaats kan de gemeente zelf een rol spelen in het aanleggen van riolering en een waterleiding. Daarnaast kan de gemeente een startsubsidie verstrekken en een subsidie samen met het comité aanvragen bij de provincie. Als lokale overheden subsidies verstrekken wordt het makkelijker om ook Europese subsidies aan te vragen. Het balletje moet dus gaan rollen, maar dat doet het al te lang niet vinden de partijen. Zij stellen dan ook vragen over de contacten die de gemeente hierover heeft met de provincie. Ook de projectontwikkelaar voor de nieuwbouw in Sint Laurens, VG-D, draagt de molen een warm hart toe. Zij hebben toegezegd een bijdrage te willen leveren aan het herstel van de molen en zo ook bij te dragen aan faciliteiten op het dorp.

De PvdA, GroenLinks, LPM, D66 en de SP hebben de zogeheten artikel 41-vragen op 7 december ingediend. Als het de partijen niet lukt om het college met deze vragen in beweging te krijgen zal de PvdA in samenwerking met de partijen en het comité onderzoeken welke andere mogelijkheden er tot meer actie zijn.

Klik hier voor de artikel 41 vragen Molen De Hoop