25 februari 2022

Steun voor zzp’ers in de cultuursector

GroenLinks/PvdA Middelburg wil dat de coronasteun aan de culturele sector ook naar de creatieve ZZP-ers gaat. Hoewel de motie daartoe het donderdagavond 24 februari in de Middelburgse gemeenteraad niet redde, heeft de voortdurende aandacht de wethouder nu toch bewogen met een ‘makersregeling’ te komen.

GroenLinks/PvdA Middelburg vindt dat de ZZP-ers in de cultuursector alsnog moeten profiteren van de extra gelden voor de cultuursector. De creatieve makers, meestal ZZP-ers, komen vaak niet in aanmerking voor Corona-steun. Daarnaast wordt het beschikbare geld dat Middelburg ontvangt voor de Corona-steun keer op keer niet volledig uitgekeerd. Hierdoor resteert er inmiddels een aanzienlijk bedrag, terwijl er nog steeds geld van het Rijk bijkomt.

Om ervoor te zorgen dat het geld alsnog volledig wordt uitgekeerd en ook terechtkomt bij culturele makers die niet in loondienst werken/ZZP-er zijn, probeerde GroenLinks/PvdA met een motie een verandering teweeg te brengen. En daarom ook trok een delegatie van beide partijen op zaterdag 19 februari langs zes culturele instellingen in de binnenstad om te horen hoe ze de coronatijd hadden doorstaan en of de gemeentelijke coronasteun voldoende had geholpen. De reacties waren heel verschillend. Soms hadden ze ruime coronasteun ontvangen (de Oostkerk), soms in het geheel niet (het Cultuurhuis). Maar zorgen voor de toekomst had eigenlijk iedereen.

Zorgelijk was dat de zzp’ers vaak niet in aanmerking kwamen voor coronasteun. Hierdoor raakte De Spot haar technici kwijt, die in de coronatijd elders een vaste baan vonden. De kunstenaars/docenten van het Cultuurhuis Kuiperspoort (allen zzp’ers) kregen geen steun en zagen ook het aantal cursisten sterk teruglopen vanwege corona. Met kunst en vliegwerk bleven de instellingen overeind, zo verlaagde Het Badhuis de huur voor zzp’ers die in de knel dreigden te raken. GroenLinks/PvdA hoopt dat een ‘makersregeling’ alsnog voor wat verlichting gaat zorgen.