Werk, goed voor U!
Waarom vind ik de nieuwe wet werk en zekerheid zo goed? Ik werk in het onderwijs en in het algemeen is dit een baan met zekerheid voor de toekomst. Dit was zo. Door de leerlingenkrimp in onze regio, onderwijsverbeteringen en financiën is dit werkveld in beweging. Het is een onzekere tijd voor werknemers, maar er is licht aan de horizon. Rond 2020 zal het onderwijsveld weer in balans zijn.
De huidige situatie veroorzaakt bij werkgevers het in stand houden van een flexibele schil. Een deel van hun werknemers krijgen nu driemaal een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Daarna zijn er twee opties: een nieuwe werknemer driemaal een contract voor bepaalde tijd laten tekenen of de werknemer drie maanden uit de organisatie houden en dan weer driemaal een overeenkomst voor bepaalde tijd laten aangaan. Het doel is dat je mensen op de werkvloer hebt die je per schooljaar kunt laten gaan, zodat de organisatie financieel gezond blijft.
Nu ben ik ervan overtuigd dat een onderwijs instelling financieel gezond moet zijn en dat de leerling belangen voorop staan. Het neemt niet weg dat in het onderwijs mensen moeten werken met passie en dat ze een vertrouwd gezicht zijn voor leerlingen. Het ontwikkelen van docenten en onderwijs ondersteunend personeel vraagt tijd.
De conciërge bij mij op school zit ook vast aan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Mijn school wil ook financieel gezond blijven. Na drie jaar wordt hij op straat gezet. Het gevolg is dat er een nieuwe conciërge moet worden aangenomen, want een school kan niet zonder conciërge. Voor mij is dit moeilijk te begrijpen. Voor de leerlingen is de conciërge juist diegene die niet bij de docerende betweters hoort. De conciërge is diegene die samen met jou je fietsband plakt. Het is die zeurkous van de te laat briefjes en roken in het rookhok, maar ook de schouder als het niet lekker gaat. Hij is ook de man die je moeder belt als je ziek bent. Bij hem kan je in zijn hok terecht als het uit is met je vriendje en dan krijg je een pepermuntje. Mijn leerlingen weten heel goed wat ze aan hun conciërge hebben.
Ik zal wel kunnen wennen aan een nieuwe conciërge, maar mijn leerlingen niet. Het spreekwoord; ‘’vertrouwen komt te voet en gaat te paard’’ slaat dan ook geheel op de positie van de conciërge in je school. Hij investeert veel in het contact met leerlingen. Maar onze school moet financieel gezond blijven, dus in juli is zijn derde contract voorbij, een bossie bloemen en tot ziens. Welkom nieuwe conciërge we zullen je nog even moeten inwerken voor drie jaar.
Ik ben blij met Lodewijk Asscher, want die zet in op lange termijn. Als werknemer wil je je binden aan een bedrijf. Een werkgever wil vertrouwen en prestaties van werknemers. Dit kan alleen als je voor onbepaalde tijd samen werkt.